| BLOG
Poprzednie
ZAMKNIJ
Następne

Dobrej jakości szkło to podstawa – bez niego trudno o sensowne warunki degustacyjne, nie wspominając o biznesie restauracyjnym, w który odpowiednie kieliszki to istotna część składowa jakości obsługi gościa. Podstawowe kieliszki w restauracji   Czym charakteryzuje się odpowiedni kieliszek wina? Uwagę należy zwrócić na to, by jego czasza zwężała się w jego górnej części. Mówimy tu o dużym uproszczeniu, bez trudu można znaleźć wyjątki od tej reguły, ale one tylko …

Więcej... →

Nie taki diabeł straszny jak go malują - czyli krótka historia o tym, że warto się czasem przełamać i spróbować wina z nowego świata. Zawłaszcza gdy jest to VAT 1.

Więcej... →

Warto czytać o winie Co roku, na świecie, pisanych jest całe mnóstwo książek o winie. Niestety wielu miłośników wina poszukujących nowych pozycji odkrywam, że gros wydawanych książek nie doczekuje się nigdy polskiej edycji. Ci z Was, którzy dopiero zaczynają z pewnością znajdą wiele pozycji dających solidny zastrzyk wiedzy. A że w Polsce statystyczne czytelnictwo jest w opłakanym stanie i tylko 37% osób dekalruje przeczytanie conajmniej jednej książki rocznie, to macie …

Więcej... →

Szampan szampanowi nie równy. Warto odkrywać nowe, niekoniecznie oczywiste smaki!

Więcej... →

Moja historia, w skrócie - o tym jak zacząłem swoją przygodę z winem, jak się rozwijała i gdzie mnie doprowadziła.

Więcej... →