WSET LEVEL 2 - AWARD IN WINES - WARSZAWA

Kurs WSET - LEVEL 2 - kieliszki

Dla kogo jest Level 2 Award in Wines?

Dla każdego, kto chce zrobić kolejny krok w stronę wiedzy o winie na poważnie i czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem.

Osoby z branży HoReCa, profesjonalni sprzedawcy, restauratorzy, handlowcy, kelnerzy wreszcie i sommelierzy oraz pasjonaci wina mocno rozwiną swoją wiedzę o winie.

Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji wymagających wybierania wina, łączenia go z potrawami czy cieszenia się umiejętnościami degustacyjnymi.

Czego się nauczysz?

WSET Poziom 2 to kurs rozszerzający wiedzę o winach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:

  • na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą)
  • na etapie degustacji rozumieć dlaczego wino nam smakuje lub nie   czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.
le nez du vin - Kurs WSET Level 2
Kurs WSET Level 1 - degustacja wina.

Program

  • Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache,  Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)
  • Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, i tymi spoza Europy
  • Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, dojrzewania
  • Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru
  • Podstawowe zagadnienia z zakresu mocnych alkoholi – surowce, metody produkcji, różnice w smaku
  • Degustacja zgodnie ze standardem WSET Systematic Approach to Tasting.
Więcej

INFORMACJE DODATKOWE

Co dostaję?

Kurs – ponad 29 godzin wspólnej nauki (6 spotkań) i ponad 45 przetestowanych win (+4 alkohole mocne) oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin), egzamin.

Gdzie?

Kurs organizowany jest w Warszawie, w prestiżowym hotelu Maimason Le Regina.

Jak wygląda egzamin?

Egzamin przesyłany jest z Londynu, komisyjnie otwierany. Trwa 60 minut i składa się z testu z 50cioma pytaniami wielokrotnego wyboru.

Osoby, które uzyskają wynik minimum 55% poprawnych odpowiedzi otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Terminy najbliższych kursów:

12, 13, 19, 20, 26 stycznia 2019 – godziny 10:00 – 13:30

27 stycznia 2019  – 10:00 – egzamin

Cena:

2 600 zł brutto za osobę

(liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń i dokonanych płatności)

Toast - kieliszki
Wino na klawiaturze

Nie czekaj! Zapisz się już dziś!

Kurs WSET to międzynarodowa gwarancja satysfakcji i najlepszy sposób na budowanie wiedzy o winie. Przekonaj się sam!

Informacje dodatkowe:

Wszystkie materiały szkoleniowe oraz egzamin są dostępne w języku angielskim, natomiast zajęcia i degustacje prowadzone są w języku polskim.

Osoby zainteresowane fakturą VAT proszone są o zgłoszenie wcześniej wszystkich danych.

Nasze kursy odbywają się w prestiżowej lokalizacji – hotelu Mamaison Le Regina.

notki degustacyjne