ŁĄCZENIE WINA Z POTRAWAMI

Wino, sery i dodatki

Wino i jedzenie to mariaż z tradycją, stary jak samo wino. Łączenie smaków z zawartością kieliszka może sprawiać problemy, tymczasem podstawy tej sztuki są stosunkowo proste. Masz szansę zapoznania się z nimi w trakcie warsztatu.

To spotkanie ze smakami przeznaczone jest dla osób, które chcą świadomie łączyć potrawy z winem i czerpać z tego niezapomniane przeżycia. Podczas warsztatów poznacie zasady, które pomogą trafniej sięgać po butelkę wina, gdy na stole stoi już pyszne danie. Ta zasada działa w obie strony. W tym celu wspólnie z Chefem kuchni przygotowany został podstawowy talerz degustacyjny, który pomoże zrozumieć to, jak konkretne smaki wpływają na odbiór wina, jakie znaczenie mają sosy czy dodatki do potraw.

Łączenie wina z potrawami - warsztaty
Andrzej Strzelczyk - Talerz degustacyjny

Możliwy scenariusz

  1. Podstawy – najważniejsze smaki i skrajne wina – dwa białe, dwa czerwone.
    Jak wpłynie na odbiór wina niewielka ilość cytryny, co stanie się gdy w naszej potrawie pojawi się oliwa z oliwek czy tabasco? Jakie dodatki mogą pomóc, a jakie zaszkodzić w łączeniu win z potrawami?
  2. Mięsa – stopnie wysmażenia, sosy oraz dodatki (warzywa, zioła, produkty sezonowe).
    Zamawiając mięso, stopnie wysmażenia również mają znaczący wpływ, nie tylko na kruchość i soczystość potrawy lecz również na wino, które może podwoić przyjemne doznania płynące z połącznia. Dodatki oraz proponowane sosy również nie pozostają bez znaczenia. Czasem jeden składnik może zrujnować potencjalnie dobrze zapowiadającą się kolację.
  3. Sery-Desery (2 style win słodkich oraz zaskoczenie – wino wytrawne).
    Jakie są klasyczne połączenia win z deserami? Czy wina słodkie powinniśmy nazywać deserowymi? Jakie wina najlepiej pasują do serów pleśniowych, dojrzewających czy młodych, niepasteryzowanych? Czekolada, cynamon oraz inne słodkości – wszystko ma swojego idealnego towarzysza.
Warsztat nie ma swojego miejsca w kalendarzu szkoleń i organizowany jest „on demand”, gdy zgłosi się grupa fanatyków chcących odkryć nowy ląd.

Minimalna liczba osób potrzeba na organizacji warsztatu to 8, natomiast maksymalna 12. Orientacyjny czas trwania warsztatu to 4 godziny.

Zapraszam do współpracy!

Pytania o wino

Odkryj nowe smaki.

Jeśli jesteś zainteresowany organizacją warsztatu – serdecznie zapraszam do kontaktu.