KURS WPROWADZAJĄCY

Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z winem, to jesteś we właściwym miejscu. Wprowadzę Cię w świat wina, byś bez trudu mógł się po nim poruszać.

Nie wiesz od czego zacząć? Jesteś w dobrym miejscu. Kurs wprowadzający pomoże w systematyzacji podstawowej wiedzy. Nauczysz się tu wszystkiego, co najważniejsze jeśli chodzi o podstawy, tak, by móc swobodnie rozpocząć przygodę z winem stopniowo pogłębiając swoją wiedzę.

Początek...

PROGRAM KURSU WPROWADZAJĄCEGO W ŚWIAT WINA

Jeśli szukasz najlepszego sposobu na rozpoczęcie przygody z winem, to kurs wprowadzający jest dobrą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Przekonaj się sam!

Kurs wprowadzający - wino na stojaku

Program:

  1. Technika degustacji + wino kalibrujące.
    Omówienie techniki degustacji: oko, nos, usta. Najważniejsza terminologia i wyjaśnienie systemów ocen win.
  2. Produkcja wina – techniki. 8 win – białe (z beczką i bez beczki), czerwone (z beczką i bez beczki), prosecco, szampan, late harvest, wzmacniane.
    Poprzez degustację ośmiu przykładowych win, przejdziemy przez główne techniki tworzenia win, zaczynając od win spokojnych, przez musujące, słodkie, kończąc na winach wzmacnianych. Tu okrywamy złożoność procesu produkcji wina oraz zapoznajemy się z istotnymi czynnikami wpływającymi na jego styl i jakość.
  3. Jak czytać etykiety win?
    Wiedza niezbędna. Omawiamy istotne różnice pomiędzy Starym, a Nowym Światem, przekazuję wiedzę niezbędną do bezstresowego poruszania się przy półce sklepowej.
  4. 8 odmian winorośli – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc.
    To większość produkcji wina na świecie. Po degustacji najbardziej charakterystycznych odmian winorośli, będziesz w stanie je zidentyfikować, określisz swój smak, swobodnie kupisz wino odpowiadające swoim potrzebom.
  5. Przerwa (przystawka, drugie danie oraz deser).
    Szef kuchni zaserwuje specjalny zestaw kolacyjny.
  6. Łączenie win z potrawami.
    Główne zasady obowiązujące w food&wine pairingu.
  7. Domowy serwis wina, warunki.
    Sposoby podawania wina. Istotne czynniki mając wpływ na właściwy sposób serwowania wina.
  8. Zakończenie kursu, wręczenie dyplomów
    Podsumowanie kursu i wręczenie pamiątkowych dyplomów.

Informacje dodatkowe:

Terminy Warszawa: 10.02.2024(brak miejsc!)/16.03.2024/14.04.2024 godziny: 15:00 – 20:00.
Miejsce: Warszawa Hotel Puro, ul. Widok 9.
Cena: 690 zł
Osoba prowadząca: Andrzej Strzelczyk
Jedzenie: w cenę kursu wliczona jest 3-daniowa kolacja z winami.
Osoby uczulone na pewne składniki, bądź preferujące konkretne praktyki dietetyczne, proszone są o powiadomienie o tym fakcie.
Inne: liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność dokonanych płatności.
Czas trwania szkolenia: 5 h

Kieliszek białego wina
Każdy z uczestników w ramach szkolenia otrzyma niezbędne materiały dydaktyczne oraz dyplom pamiątkowy na zakończenie. Posiłek serwowany w trakcie kursu jest wliczony w cenę. Podane ceny są kwotami brutto. Osoby zainteresowane otrzymaniem faktury VAT proszone są o wcześniejsze zgłoszenie takiej potrzeby.

Osoby zainteresowane uczestnictwem są zobowiązane do zapoznania się z regulaminem organizowanego kursu.

Pytania o wino

Nie czekaj! Zapisz się już dziś.

Mogę przygotować ofertę, która będzie uszyta na miarę. W końcu każdy z nas ma inne potrzeby. Zapraszam do kontaktu!