Kieliszki w restauracji

2017-06-27 | Andrzej Strzelczyk | Wino w restauracji | 0 comments

Powrót do bloga

Dobrej jakości szkło to podstawa – bez niego trudno o sensowne warunki degustacyjne, nie wspominając o biznesie restauracyjnym, w który odpowiednie kieliszki to istotna część składowa jakości obsługi gościa.

Podstawowe kieliszki w restauracji

 

Czym charakteryzuje się odpowiedni kieliszek wina? Uwagę należy zwrócić na to, by jego czasza zwężała się w jego górnej części. Mówimy tu o dużym uproszczeniu, bez trudu można znaleźć wyjątki od tej reguły, ale one tylko są potwierdzeniem generalnej zasady. Dzięki temu wąchając wino aromaty koncentrują się w miejscu, gdzie znajduje się nos degustującego.

Nóżka wina powinna być na tyle długa, by umożliwiała swobodne trzymanie kieliszka za nią właśnie. Trzymanie za czaszę powoduje ogrzewanie wina i brudzenie kieliszka – dwa czynniki, które mogą nam przeszkodzić w cieszeniu się pełni degustowanym winem.

Od ogółu do szczegółu

Riedel - kieliszki w restauracji
Rola szkła w sprzedaży wina jest niezwykle istotna.

Na poziomie ogólnym sprawa jest prosta. Każda z restauracji, która w swojej karcie posiada wina musujące, białe, czerwone i wzmacniane, powinna mieć na stanie conajmniej 4 typy kieliszków.
Wino musujące to tzw. “flute” – wąski kieliszek, lekko zwężony przy górnym rancie. Dzięki niemu, bąbelki przebywają dłużą drogę, dając nam więcej aromatów. Warto pamiętać, by taki kieliszek nie był zbyt wąski.
Wino białe i czerwone – to niemal te same kieliszki, różniące się głównie pojemnością (mniejsze dla win białych, większe dla czerwonych) oraz odrobinę kształtem (wina czerwone zazwyczaj są ciut bardziej “pękate”). Dlaczego kieliszki do win białych zazwyczaj mają mniejszą pojemność? Główny powód to dbałość o odpowiednią temperaturę spożycia wina – częściej dolewa się wino białe przez co nie stoi ono zbyt długo w kieliszku niepotrzebnie ogrzewając się.
Wino wzmacniane to charakterystyczny, mały kieliszek, kojarzony głównie z porto, niemniej jednak sprawdza się doskonale przy wielu winach wzmacnianych.

Gdybyśmy chcieli zejść poziom niżej ze szczegółami, to warto dodać, że coraz większa liczba restauracji posiada dwa typy kieliszków do win czerwonych – klasyczny oraz burgundzki (pinot noir). Pamiętajmy też o tym, że najważniejsze są preferencje Twojego gościa – niejednokrotnie byłem świadkiem, gdzie gość prosił o zaserwowanie szampana do ogromnych, burgundzkich kieliszków, co z resztą sam pochwalam 😉

Kieliszki specjalistyczne

Riedel - grape varietal specific
Riedel – “Grape Varietal” to najwyższa szkoła perfekcji.

Najwyższy poziom drobiazgowości wykazują Ci, którzy zdecydowali się na bardzo szeroki wybór kieliszków. Firma Riedel wprowadziła specjalną linię, w ramach której możemy nabyć kieliszki dedykowane do degustacji konkretnej odmiany winorośli lub wina, z konkretnego regionu (Riesling, Oaked Chardonnay, Syrah czy Bordeaux). Możecie myśleć, że to przesada, ale to najlepiej jest poczuć na własnej skórze – serdecznie polecam degustację porównawczą.

Karafka w restauracji

Riedel - kieliszek i karafka
Riedel – karafki mają różne kształty dające różnorodne zastosowania

Ostatnim elementem, który jest bardzo istotny to karafka. Każda restauracja powinna mieć dekanter, który umożliwi łatwe napowietrzenie wina lub pomoże w oddzieleniu osadu. Trzeba pamiętać o aspekcie psychologicznym – karafka często pozwala Waszym gościom poczuć się wyjątkowo. Inną sprawą jest to, czy serwis restauracyjny będzie w stanie przeprowadzić jaki proces zgodnie ze sztuką, ale to już zupełnie inna historia….

Ze względu na to, że zajmuję się głównie winem, to pozwoliłem sobie na pominięcie innych ważnych typów szkła, które powinny być w posiadaniu restauracji; odpowiednie dla serwowania gin’u, whisky a jeszcze inne do degustacji single malt. Litania mogłaby być długa, nie miejsce to i czas na taką wyliczankę. Jeśli ktoś z Państwa potrzebuje porad w tym zakresie, serdecznie zapraszam do kontaktu.

/Disclaimer – współpracuję z firmą Riedel, wszystkie prowadzone przeze mnie szkolenia i degustacje prowadzę wykorzystując szkło produkowane przez Riedel Glass./

Tags:

dekanter, karafka, kieszliki do wina, kieszliki Riedel, Riedel, Riedel glass