WSET level 2 - Award in Wines - Warszawa
Nie czekaj
Zapisz się już dziś
- 5-6 spotkań
- 45 win
- Warszawa, hotel Maimason Le Regina
- 3200 zł
Dla kogo jest Level 2 Award in Wines?
Dla każdego, kto chce zrobić kolejny krok w stronę wiedzy o winie na poważnie i czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem.
Osoby z branży HoReCa, profesjonalni sprzedawcy, restauratorzy, handlowcy, kelnerzy wreszcie i sommelierzy oraz pasjonaci wina mocno rozwiną swoją wiedzę o winie.
Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji wymagających wybierania wina, łączenia go z potrawami czy cieszenia się umiejętnościami degustacyjnymi.
Nie jest konieczny certyfikat WSET 1 aby rozpocząć kurs na poziomie WSET 2, znajomość języka angielskiego będzie pomocna. Materiały edukacyjne oraz egzamin są w języku angielskim. Zajęcia prowadzone są w języku polskim.
By upewnić się, że kurs WSET 2 jest dla Ciebie, rozwiąż test online – otrzymasz wiadomość zwrotną z komentarzem oraz wynikiem Twojego testu.
Czego się nauczysz
Nauczysz się szczegółowej charakterystyki oraz klasycznego występowania ponad dwudziestu szczepów winogron oraz win z nich produkowanych.
WSET Poziom 2 to kurs rozszerzający wiedzę o winach. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina:
- na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą)
- na etapie degustacji rozumieć dlaczego wino nam smakuje lub nie czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.
Program
- Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo).
- Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, i tymi spoza Europy.
- Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, dojrzewania.
- Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru.
- Degustacja zgodnie ze standardem WSET.
- Należy zapoznać się z pełną specyfikacją WSET level 2.
Wszystkie materiały szkoleniowe oraz egzamin są dostępne w języku angielskim, natomiast zajęcia i degustacje prowadzone są w języku polskim.
Co dostaję?
Kurs – ponad 17 godzin wspólnej nauki (6 spotkań) i ponad 45 przetestowanych win oraz dodatkowe godziny nauki własnej (zalecane 12 godzin), egzamin.
Jak wygląda egzamin?
Egzamin przesyłany jest z Londynu, komisyjnie otwierany. Trwa 60 minut i składa się z testu z 50cioma pytaniami wielokrotnego wyboru.
Osoby, które uzyskają wynik minimum 55% poprawnych odpowiedzi otrzymają certyfikat ukończenia kursu.
Gdzie?
Kurs organizowany jest w Centrum Żoliborz przy pl. Inwalidów 10, 01-552, Warszawa.
Cena
3 200 zł brutto za osobę.
Osoby zainteresowane fakturą VAT proszone są o zgłoszenie wcześniej wszystkich danych.
Aby kurs się rozpoczął wymagana jest minimalna ilość uczestników. O uzbieraniu kworum zapisani uczestnicy będą informowani przed datą rozpoczęcia kursu.
Liczba miejsc ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń i dokonanych płatności.