Degustacje

Takie spotkania najczęściej przeznaczone są dla osób, które chcą, aby degustacja przygotowana była specjalnie z myślą o nich, czyli tutaj wszystko uszyte jest na miarę. Interesuje Cię konkretny temat, kraj, region czy szczep winogron? Chcesz zorganizować spotkanie połączone z degustacją dla Twojej firmy? Jesteś we właściwym miejscu! Przygotuję ofertę na degustacje według Twoich wskazówek.

Wino to przygoda

Przykładowe tematy degustacji

Riedel – szkło dedykowane do wina. Prawda czy fałsz?

Czy odpowiednio dobrany kieliszek do danego wina, produkowanego z określonego szczepu może zmienić cokolwiek? Jak szerokość i kształt rantu kieliszka wpływają na percepcję degustowanego wina? To tylko z pozoru mało istotne szczegóły związane z kieliszkami. Warto jest przekonać się na własnej skórze czy typ stosowanego kieliszka wpływa na to jak odbieramy testowane wino.

Stare Rieslingi - degustacja komentowana

Riesling przez wielu uważany jest za króla białych szczepów. Dzieje się tak z wielu powodów. Szczep ten potrafi dać wina od absolutnie wytrawnych do bardzo słodkich. Co więcej, wiele wybitnych win z tego szczepu potrafi się doskonale starzeć w butelce. Jeśli jesteś fanem Rieslinga lub chcesz nim zostać, to propozycja dla Ciebie!

Wielkie wina Francji

Nazwy takich regionów jak Bordeaux, Champagne czy Bourgogne słyszał chyba każdy, początkujący nawet winoman. Co kryje się w tych regionach, czy wina Francuskie rzeczywiście mogą konkurować o miano najlepszych na świecie?

Bordeaux - lewa strona Żyrondy vs. prawa strona

Bordeaux to ponad 120 tys. ha winnic. Jakość win bordoskich może być bardzo różna, od słabych, ledwo pijalnych do złożonych, kompleksowych i wybitnych. Poznaj różnice w terroir, uprawie i winifikacji, które za to odpowiadają. Poznaj różnice między Bordeaux lewo- i prawobrzeżnym.

Wzmacniane wina świata

Porto, Sherry, Madeira, Vin Doux Naturel, Marsala… Lubisz wina wzmacniane? Jaki rodzaj Porto lub Sherry najbardziej Ci odpowiada? Poznaj ich smak podczas degustacji i wybierz swój ulubiony styl.

Wciąż czytasz?!?

Może jednak prościej będzie zadzwonić lub napisać? 🙂

Tak, poproszę!

Skarby Toskanii - Brunello, Chianti, Vino Nobile i supertoskany

Toskania to bogactwo smaków. Smaków, które raz spróbowane pozostają w pamięci na długi czas. Poznaj potęgę Sangiovese w winach z Chianti, Montalcino czy Montepulciano. A może preferować będziesz toskańskie cabernet sauvignon, merlot czy syrah? Spróbuj, aby się przekonać.

Rioja i Ribera del Duero - różne oblicza Tempranillo

Tempranillo – to jeden z najbardziej rozpowszechnionych czerwonych szczepów winogron na półwyspie Iberyjskim. Nie dość, że ma bardzo wiele nazw, w zależności od miejsca uprawy, to ma też potencjał do tego, aby powstawały z niego zarówno bardzo złożone i kompleksowe wina, jak prostsze do konsumpcji codziennej. Czym różnią się od siebie Tempranillo z Ribery, Rioja, Toro czy innych regionów? Przekonaj się sam.

Ameryka Południowa - najważniejsze etykiety

Almaviva, Cheval des Andes, Purple Angel, Don Melchor, Clos Apalta. Te wina zaprzeczają opinii, że wina z Chile czy Argentyny to tanie, supermarketowe, proste i jednowymiarowe wina. Przekonaj się o tym podczas degustacji.

Antypody i Nowa Zelandia - egzotyka na najwyższym poziomie

Z czym kojarzą Ci się wina z Australii? „South-eastern Chardonnay/Semillon” czy „South eastern Shiraz /cabernet sauvignon”? Jeśli tak, to my pokażemy Ci, że w Australii znaleźć można wiele wspaniałych regionów, gdzie aksamitny Shiraz nie ma nic wspólnego z wodnistym i mało wyraźnym winem, a eleganckie chardonnay może konkurować z wybitnymi etykietami z Burgundii. Nowa Zelandia nie chcąc być gorsza, pochwali się nie tylko aromatycznym Sauvignon Blanc.

Barolo - tradycja i moderna

Degustacja porównawcza klasycznych producentów, którzy prezentują różne podejście do produkcji kultowych win z Piemontu – wersja tradycyjna, polegająca na starzeniu w dużych I starych beczkach dębowych z przedstawicielami szkoły nowoczesnej – małych beczek barriques. Przy tej okazji spojrzymy też na starsze roczniki ukazujące różnice w potencjale do starzenia i ogólnym charakterze win.